Цитаделата на Копенхаген – за Звездата, Слона, Лебеда и Съдбата

от

публикувано на 06.11.2019

Цитаделата е най-силно укрепената част на една крепост. Копенхагенската цитадела, на датски език „кастелет“, е с формата на петоъгълна звезда. Във всеки от острите й ъгли има по един триъгълен бастион – укрепление, издадено извън крепостната стена. Крепостта е завършена през 1663 г., по време на управлението  на крал Фредерик ІІІ, затова пълното име на архитектурното съоръжение е Цитаделата на пристанището на Фредерик.

Единият от двата й входа, Кралската порта,  представлява двойна кула, по-точно две кули, вградени във високия вал . Пред вътрешната кула , с лице към двора, са двете помещения да стражите. Северната порта е наречена Норвежката порта и няма украса, понеже гледа към полето извън града.  Вътре са построени казармите – спалните помещения за войниците и офицерите, които са служили в Кастелет.  Всяка от казармите си има собствено име: Генералската, Артилерийската, Звездата, Слонът, Лебедът и Съдбата.

Днес Кастелет е най-добре запазената крепост крепост в Северна Европа. Част от нея все още се използва от датската армия. Останалата част е превърната в прекрасен парк – рововете са езера с водни растения, а валовете – хълмове с алеи за разходка и полянки за пикник. Всеки ден точно в 12 часа , със специална церемония се сменя караулът.

Ако искате да научите повече за  кастелета в Копенхаген, слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“, в четвъртък ,7 ноември,  от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: