История на фонтана Ди Треви

от

публикувано на 19.11.2019

Това е един от най-известните  и най-красивите фонтани в Рим.  Вграден е в стената на Палацо Поли, в центъра на града. Композицията  от скулптурни фигури от бял мрамор е сложна, но майсторски изпълнена.

В центъра стои  фигура на бога на морето Нептун, стъпил върху своята колесница, която е във формата на черупка от мида. Колесницата е теглена от два крилати коня. Единият е спокоен, а другият – разярен и непокорен. Конете са символ на бурните и тихи морски води.  Те са водени са от две малки римски божества, наречени тритони  /Тритон е   древногръцки морски бог, син  на  Посейдон и Амфитрита. Обикновено е  изобразяван с тяло на човек и опашка на риба./ От двете страни на Нептун  има две женски фигури,  изваяни също от бял мрамор. Едната държи в ръката си жезъл, а другата – пълна кошница. И двете символизират здравето и изобилието. Фонтанът е украсен с множество фигури , които наподобяват изцяло морска картина.

Защо  се нарича ди Треви и дали това е свързано с изобразената на единия от двата барелефа над фигурите,Тривия, която показвала извора на ожаднелите войници?

Слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“ в четвъртък, 19 ноември, от 17.00 часа по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: