За Люксембургския дворец в Париж

от

публикувано на 26.11.2019

Когато френската кралица Мария Медичи вижда за първи път имението на Франсоа-Анри де Монтморанси, дюк де Люксембург, е така впечатлена от красотата на мястото, че след по-малко от година,  решава да го откупи от неговия собственик. Следващият й ход е да възложи на архитекта  Соломон де Бросе да направи  проект за дворец и градина, които да й напомнят за  родната й Италия. За целта, кралицата предварително предоставила на архитекта чертежите на двореца си Пити във Флоренция и схемата на знаменитите градини Боболи там. Мария Медичи възнамерявала да заживее там, след завършването на строежа – така се надявала да се пребори с носталгията по своята Флоренция.

Всъщност, сградата напомня по-скоро на френски замък, отколкото на дворец. Постройката е от камък и е монументална. Входната част е по средата и е увенчана с кула, завършваща с купол. В основната част има удвоени павилиони. Издига се на левия бряг на Сена / днес това е в центъра на града, в Латинския квартал, близо до Сорбоната /. Люксембургският дворец заема огромна площ, в която влиза и невероятната градина – голямата мечта на Мария Медичи.

Ако искате да научите повече за една от най-красивите сгради на Париж, слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 28 ноември, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: