Норвежки приказки в „Ранобудно петленце“

Снимката е на норвежкият художник Теодор Кителсен

от

публикувано на 13.12.2019

Пет нови приказки ще звучат за първи път в ефира на „Ранобудно петленце“, в седмицата от 16 до 20 декември. В тях ще ви срещнем с най-прочутия герой от норвежкия приказен фолклор – Аскеладен, малкият мъж, който винаги успява там, където другите се провалят, в замяна на което получава поне половин кралство. Ако се чудите какво означава името му – слушайте приказката „Аскеладен“ в четвъртък, на 19 декември.

В понеделник, на 16 декември, ще звучи историята за момъка, който получил дарбата да се преобразява в различни животни – „Лъв, сокол и мравка“.

Забавната приказка за един мъж, който трябвало да се грижи за домакинството един цял ден – „Всеки да си знае мястото“, очаквайте във вторник, на 17 декември.

В сряда, на 18 декември, ще чуете приказката за дъба и тримата братя Еспен, Пол и Пер – „Да видиш със собствените си очи“.

В петък, на 20 декември, се събудете с историята „Великанът без сърце“ – омагьосан от зла вещица и спасен от храбрия младеж Ян.

Гласът в норвежките приказки е на актрисата Добриела Попова. „Ранобудно петленце“ звучи в ефира на програма „Христо Ботев“ всеки делничен ден, в 7 без 10 часа сутринта.

 

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2018 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: