Фонтанът ди Треви

от

публикувано на 17.12.2019

Ди Треви е едни от най-красивите фонтани на Италия. Намира се в Рим и е построен от италианския архитект Никола Салви.

Нарича се ди Треви, защото е разположен на три  улици (tre vie), които се пресичат в центъра на града. Фонтанът е с височина 26 м и е широк  22 метра. Вграден е в стената на Палацо Поли.

В центъра стои мраморна фигура на бога на морето Нептун, стъпил върху своята колесница,  във формата на черупка от мида. Колесницата е теглена от два крилати коня. Единият е спокоен, а другият разярен и непокорен. Конете са символ на бурните и тихи морски води.  Те са водени са от две малки римски божества, наречени тритони  /Тритон е  морски бог в древногръцката митология, обикновено   изобразяван с тяло на човек и опашка на риба /. От двете страни на Нептун стоят две женски фигури,  изваяни също от бял мрамор. Едната държи в ръката си жезъл, а другата пълна кошница. И двете символизират здравето и изобилието.

Над скулптурите  има два барелефа. На  единия е изобразена  девицата Тривия, която показвала извора на ожаднелите войници. Една от легендите гласи, че именно на нея е  наречен този фонтан. Ди Треви е украсен с множество фигури на цветя и скали, които наподобяват изцяло морска картина. В басейна пред фигурите,  на ден се изливат около 80 милиона литра вода.

Повече за  фонтана ди Треви ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 19 декември, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: