Паметникът на Големия пожар в Лондон

от

публикувано на 24.12.2019

Паметникът на Големия пожар в Лондон е една от най-известните забележителности на града. За времето си, това е била най-високата постройка в него. Пожарът поглъща близо 2/3 от тогавашен Лондон. Чумата  вече е започнала да отминава, но все още държи най-бедните райони на града. Много от обитателите на крайните къщи са напуснали Лондон, в търсене на спасение или пък са мъртви. Затова, когато пожарът пламва там, няма кой да го спре. Малко остава да мине и от другата страна на Темза , където също  имало постройки и огънят лесно е можел да възпламени дървото и сламата.  Стихията е овладяна, но пораженията са огромни.

Проектът на паметника е дело на един от най-големите британски архитекти Кристофър Рен и неговия приятел Робърт Хуук – математик и астроном. Това е висока 62 метра дорийска колона, куха отвътре. 311 стъпала на вито стълбище водят към площадката на върха й.  Една от причините паметникът на големия пожар да бъде толкова висок и със стълбище отвътре е  намерението на Хуук той да бъде използван и за научни цели. Хуук иска да открие начин да изчисли разстоянието до звездите. Той знае как да направи това, но му е нужен по-голям телескоп. Идеята е на върха да бъдат монтирани лещи и звездите да бъдат наблюдавани от телескоп в основата на паметника. 

Още за невероятния паметник и за други прекрасни проекти на Кристофър Рен, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 26 декември, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: