Пауновият трон

от

публикувано на 31.12.2019

Майсторите на владетеля на империята на Великите моголи Шах Джахан създават истински шедьовър на бижутерското изкуство – Пауновият трон. В двореца се събират  най-изкусните художници, дърворезбари и златари. Тронът трябва да е с облегалка, която да прилича на разперена паунова опашка и да бъде украсен с мозайка от хиляди скъпоценни камъни – прочути перли и диаманти, цейлонски и кашмирски сапфири, бенгалски и египетски изумруди.

Ювелирната работа по императорския трон отнела на майсторите седем години. Хилядите камъни, които им предоставил Шах Джахан, те подбирали и съчетавали по тонове, полутонове и оттенъци. В трона били вградени едни от най-прочутите диаманти – в окото на пауна блестял безцветният „Шах Акбар“, инкрустиран бил и най-големият диамант, откриван в Индия – „Великият Могол“, ослепителният „Кохинор“, а също и диамантът „Шах“ с жълто-кафявия си оттенък. Тронът бил представен официално на пищна церемония през 1635 година. Привилегия на малцина избрани аристократи и пратеници била да го видят.

Ако искате да научите повече за Пауновия трон, не пропускайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 2 януари 2020 г, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: