Вълшебникът Боромини

от

публикувано на 13.01.2020

Франческо Боромини  е сред най-известните италиански архитекти, свързани с барока. За сградите, проектирани от него,  е  характерна играта с пространствата и геометричните фигури.

Така, при преустройството на двореца Спада в Рим, той използва оптическа илюзия, за да разшири визуално размерите на стаите: дългият осем метра коридор изглежда като коридор, с дължина 35 метра, а малката фигура в дъното на коридора придобива почти човешки ръст.  Архитектът си играе с перспективата. Колоните на въпросния коридор, разположени от двете му страни, постепенно се сближават и стават все по-ниски – най-задните са едва 2 метра високи. Мозаечният под също се изкачва постепенно в дълбочина – наклонът достига 60 см. Всички тези оптически „хитрини“ създават усешането за дълбочина.

За двореца Спада и за архитектурния план на  римската църква „Сан Карло и четирите  фонтана“ ще ви разкажем този четвъртък в „История на изкуството за деца“. Ще научите и интересната история на Покахонтас.

Не пропускайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 16 януари, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: