Прочутите арменски майстори

от

публикувано на 22.01.2020

Средата на 17 век. В двореца на царя в Москва, богатият търговец Закар Саградян и деветимата му спътници, оставят в краката на Алексей I щедри дарове от Персия: великолепно украсен трон, голямо медно блюдо с цветна гравюра на Тайната вечеря и няколко подноса с по-малки, но също толкова скъпи и красиви предмети. Тронът, направен от бащата на Саградян и неговия ученик, Аствацатур Салтанян, е украсен със злато, сребро, слонова кост, скъпоценни и полускъпоценни камъни. От двете страни на облегалката му се издигат тънки колонки, които завършват с малки златни фигури – на Св. Апостол Павел и на Св. Николай Чудотворец. Самата облегалка е  покрита с  тъмно сив бархет, върху който със златни и сребърни конци са извезани два ангела, държащи корона. В тази бродерия са вшити 21 диаманта, 28 сапфира и рубина и 105 перли. Под короната ,отново с перли, е извезан надпис с пожелание за вечно блаженство на цар Алексей.

Каква била връзката на прочутите с изкусността си арменски майстори  и Персия /днеш Иран/ и колко дълъг е пътят им към руския двор?

Слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 23 януари 2020 г, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: