Какво е мурака

от

публикувано на 29.01.2020

Мурака на персийски език означава „сглобен от различни парчета“.Това са албуми , съставени от миниатюри и калиграфски изписани текстове / стихотворения  и изречения от Корана/. В началото често поставяли предговор с биографиите на художниците и краснописците (калиграфите). Когато майсторът решавал, че сборникът е готов, го оформял като книга или като хармоника. После го подвързвал по такъв начин, че да могат да се изваждат и да се добавят страници. Кориците се правели от кожа с отпечатани златни фигури.

Мурака възниква в началото на 15 век в град Херат в днешен Афганистан, в двора на тимуридския принц  и достига своя разцвет през 17 век. По това време тя вече е разпространена в дворовете на моголските императори в Индия, на шаховете в Персия и на султаните в Османската империя. 

За изуството на мурака, скулптурите на Франсоа Дюсар и шведския замък Калмар, можете да научите повече от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 30 януари 2020, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: