Тадж Махал

от

публикувано на 04.02.2020

Прочутият мавзолей Тадж Махал е построен, по заповед на владетеля  Шах Джахан  – петият император на Великите моголи. Династията на Великите моголи  създава могъща империя в земите на днешните Индия, Пакистан, Бангладеш и част от Афганистан.

Ефирна и сякаш плуваща в облаците, приказната сграда и нейната красива градина се намират недалеч от една от столиците на моголите – град Агра, разположен край бреговете на Ямуна, приток на река Ганг. С изгрева на слънцето сградата сияе в розово, на дневна светлина блести снежнобяла, а във вечерния здрач тя е сребриста. За изграждането й са ангажирани над 20 000 души, събрани от близо и далеч – майстори от Индия, Персия, Сирия, Османската империя и Европа. Уникалният бял мрамор, избран за строителството на мавзолея, е добиван на 300 километра от град Агра.

Издигането на Тадж Махал е свързано с  красива  романтична  история, свързана с  любимата  съпруга на Шах Джахан –  Мумтаз Махал. Каква е тя, ще разберете от поредния епизод на „История на изкуството за деца“  на 6 февруари 2020 година, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: