Празникът на колесниците

от

публикувано на 17.02.2020

Индия, град Пури. Площадът пред древния храм на Джаганатха гъмжи от хора – всички са в очакване на началото на Празника на колесниците. Всички затаяват дъх, когато се появява управникът на града, раджата и започва да мете земята със златна метла –  това е знак , че празникът може да започне. Отворен е пътят за божествата. Невероятната процесия от три огромни, богато украсени колесници, потегля. По форма те наподобяват  красиви храмове. Близо 4000 души  теглят, с помощта на здрави въжета, тежките конструкции. Така всяка година в града честват символичното завръщане на Джаганатха, Баладева и  сестра им Субхадра.

Джаганатха е индийско божество, една от формите на Вишну, почитано в индийския щат Ориса от незапомнени времена. Баладава и Субхадра са неговите брат и сестра. Дървените им статуи стоят през цялата година в храма, но веднъж в годината се изнасят извън него –  на най-големия празник на град Пури, Празника на колесниците Ратха- ятра / „ратха“ означава колесница, а „ятра“ – поклонение или процесия/.  Главната колесница, тази на Джаганатха, е 13 метра висока. Тя има 16 колела, всяко от които е с диаметър 2 метра.

Повече за Ратха-ятра можете да научите от „История на изкуството за деца“, на 20 февруари 2020г., четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: