Историята на Дон Жуан

от

публикувано на 26.02.2020

Една от най-прочутите опери на Волфганг Амадеус Моцарт носи името  „Дон Жуан“.  Историята на главния му герой, обаче, е с много по-стара…

Той се появява в Испания като Дон Хуан (всъщност, героят се казва Йоан, но на испански това име се произнася „Хуан“, на италиански „Джовани“, а на френски „Жуан“). Смята се, че е бил действителна историческа личност, севилски свещеник на име Луис, който имал книга със заклинания за призоваване на дявола.  За първи път приключенията на младия привлекателен, смел, но безсрамен и жесток благородник Дон Хуан са описани през 1630 г. в комедията „До края има дълъг срок!“, известна още като „Севилският измамник и каменният гост“. Неин автор е един от най-забележителните испански драматурзи на 17 век, монахът-богослов Габриел Телес с литературен псевдоним Тирсо де Молина. Тази първа записана версия на историята за живота на Дон Хуан ни го показва страстен, високомерен, но и неустоимо очарователен. Той самоуверено нарушава всички правила – и обществени, и държавни, и църковни, но съобразително и дръзко успява да избегне възмездие. Въпреки ловкостта му, обаче, наказанието накрая го застига.

По-късно Дон Хуан става герой и на драматурзите  Молиер, Карло Голдони, появява с в новелата на немския писател Хофман, в поемата „Дон Жуан“ на английския поет Джордж Гордън  Байрон, в трагедията на руския поет Александър Пушкин „Каменният гост“.

Опери, балети, оперети, драми, комедии, романи, поеми, картини, скулптури, симфонии, посветени на Дон Жуан, се появяват и през 20 век.

А ако искате да научите повече за живота на този, така популярен герой, слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 27 февруари 2020 г., от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: