Приказната програма на „Ранобудно петленце“

от

публикувано на 06.03.2020

От незапомнени времена императори и султани, шахове и махараджи, крале и кралици, украсявали с редки скъпоценни камъни, символ на власт и мъдрост, бойните си шлемове и владетелски инсигнии – корони, тронове и скиптри. Още древните гърци и римляни, арабските, индийските и персийските владетели ги носели като талисмани и дълбоко вярвали в силата на подобни амулети. Арабите дори имали такава поговорка – „От две страни победителка е онази, която притежава по-тежък диамант.“.

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 9 до 13 март, сме подготвили за Вас поредица, посветена на скъпоценните камъни. Нашият разказвач в „Приказки за скъпоценности“ е старият бижутер – дядо Агоп, в ролята на който влиза актьорът Ицко Финци. Той знае литовски и китайски легенди, португалски и шведски приказки.

Защо една принцеса изгуби всичките си пръстени и какво общо има с това омагьосан бял заек ще научите в понеделник, на 9 март, когато ще ви разкажем португалската приказка „Принцесата, която изгуби своите пръстени“.

„Колко лястовици могат да направят пролетта?“ ще научите във вторник, на 10 март, от Кратките поучителни истории на Луиджи Малерба.

Някога в Китай живяло бедно момче, което намерило блестяща вълшебна перла. Тя дарила семейството му с богатство, но и с беда. Какво общо имат драконите с тази история ще научите в сряда сутринта, на 11 март, от китайската легенда „Перлата на дракона“.

В четвъртък, на 12 март, когато звучат приказки, написани от деца за деца, очаквайте историята за „Лястовичките“.

В петък, на 13 март, ще звучи старата литовска легенда за красивата морска царица Юрате – „Кехлибареният замък“.

Имате възможност да надникнете в осмо студио на Българското национално радио, където актьорът Ицко Финци записва поредицата „Приказки за скъпоценности“: https://www.youtube.com/watch?v=m-avO2yraYs.

„Ранобудно петленце“ звучи всеки делничен ден, в 7 без 10 часа, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: