Вълшебства от стъкло

от

публикувано на 19.03.2020

Остров Мурано се намира само на няколко километра по море от Венеция.  Известен е със стотиците си стъкларски ателиета .  Стъклото от Мурано е едно от най-красивите в света и от него се изработват  фигури на  животни, цветя, вази, балони, играчки за елха, бижута, витражи и какво ли още не. .

Стъкларството във Венеция е известно още от ранните векове. Първоначално търговията  се осъществявала вътре в страната, но малко по-късно венецианците започнали да пътуват по море и търгували с Близкия изток и Египет. Изработвали се предмети само от цветно стъкло, декорирани с емайл и злато, в съответствие с традициите от Близкия Изток. Заради честите пожари, в края на 16 век  всички ателиета от Венеция били преместени на остров Мурано , върху по-голяма площ. Главният дож  издал указ и забранил на стъкларите да напускат острова:  не искал да бъде разкрита  тайната на създаване  на муранското стъкло. А тя  се крие във висококачествената ръчна изработка и в спазването на оригиналната технология.

Основният материал, от който се изработват стъклените изделия е силициев диоксид. Той се втечнява под въздействието на висока температура. За да стане материала по-лесен за обработка, към него се добавят други компоненти, които променят твърдостта му: натриев карбонат, доломит, кварцов пясък и натрошено стъкло. Получената стъклена маса се оформя на пръти, които се нагряват, докато стъклото започне да се разтопява и да се изтегля под формата на нишка. След това  материалът се оформя по три начина:  чрез  издухване, движение на ръцете или чрез използване на специални инструменти. След като се постигне желаната форма, е необходимо предметът да бъде охладен постепенно, в продължение  на 12 часа, за да се избегнат напукване и счупване. Стъклото на пръв поглед изглежда доста фино, но всъщност е тежко и не губи своя блясък, колкото и години да минат.

Кои са на известните техники, използвани от венецианските стъклари , ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 19 март 2020 г.,четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: