Кога се е появил сапунът?

от

публикувано на 24.03.2020

Да сте си задавали някога въпроса кога се е появил първият сапун? А как ли е изглеждал и за какво точно е бил употребяван?

Хората използват сапуна от хилядолетия и то от почти пет. Факт е, че никой не знае кога за първи път е бил открит. Първата записана формула как се прави сапун е от Вавилон, един от най-важните градове в древността. Но сапунът е бил познат и в Египет. Древните египтяни обичали да се къпят и използвали сапуна, за да изчистят телата и дрехите си.

Името на сапуна, според една стара римска легенда, идва от митичната планина Сапо, която днес никой не знае къде точно се намира. Древните римляни също използвали сапуна за лична хигиена, като това става много популярно през II век от Новата ера. Древноримските автори дори пишат, че сапунът, който правели галските племена, бил много по-хубав от този на римляните. След разпадането на Римската империя през V век, използването на сапуна за лична хигиена запада. С него се почиствали мръсните съдове. С това се обясняват някои от най-големите епидемии, сполетели Европа в следващите векове.

Най-хубавите сапуни с приятна миризма се произвеждали в Близкия изток през VIII – IX век. Прочути били сапуните от Сирия, търсени и в мюсюлманския свят, и в Европа. По това време сапуни се произвеждали в Южна Европа, в Италия и Испания, но не с толкова добро качество.

 

Сапунът, като средство за почистване на тялото, се завръща в Европа като луксозна стока. Чак през XVI век започват да се появяват рецепти за производство на сапун, благодарение на което неговата употреба става по-масова. Явно европейците са разбрали, че добрата лична хигиена ще намали разпространението на болести.

Източник: Pixabay
Източник: Уикипедия – реклама на сапун

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: