Мавзолеят на принц Кусро

от

публикувано на 31.03.2020

В  парка на индийския град Прайаградж, на брега на река Ямуна, се издига красива сграда, с интересна история. Тя е с формата на куб, който завършва с топчест купол, увенчан с голямо каменно цвете. От четирите му страни се издигат малки  каменни балдахини, подобни на тези, които в  Индия поставят на гърба на слоновете по време на тържествените процесии, за да пазят сянка на знатните особи, които се возят там…

Това е мавзолеят на принц Кусро Мирза. Построен в края на 20-те години на 17 век , след като през 1622 г. принцът е убит от по-малкия си брат Курам в борбата за трона.

Шестнадесет години преди това, Кусро Мирза вдига бунт срещу баща си, Джахангир. Джахангир , обаче, го залавя  и го затваря в защитената си градина, където вече се строи мавзолеят на майка му. Майката на Кусро не могла да понесе враждата  сина си  и съпруга си и починала . По заповед на Джахангир, придворният архитект Ага Реза, издига за нея прекрасен мавзолей в защитената градина.

Още за прекрасния мавзолей в парка Кусро баг, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 2 април 2020 г., четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: