Колко на брой са каналите във Венеция?

от

публикувано на 01.04.2020

Всички знаете, че красивата Венеция е заобиколена изцяло от море. Градът е построен върху 118 малки острова, разпръснати из Венецианската лагуна. Венеция е известна със своите малки и големи канали, по които местните жители, както и туристите се придвижват с гондоли, морски трамваи, вапорета /това са морските таксита/ или  с  лодки.  Част от каналите са толкова тесни, че човек се чуди как гондолиерите успяват да направят завой или да се разминат с друг плавателен съд. Но, те са истински професионалисти!

Никой до този момент не е успял да преброи колко са каналите във Венеция. Някои казват, че  са 100,  други 150 или 200, а трети, че са над 320. Възможно е. Най-големият от тях е Канале Гранде или в превод от италиански – Големият канал. Дълъг е почти 4 километра и е дълбок 5 метра, а върху него са разположени изключително красиви мостове: Риалто, мостът на Конституцията, на Академията, който е подвижен и Понте дела Скалци.

Ако някой ден отидете на екскурзия до Венеция, ви препоръчваме да се разходите по големия канал с морски трамвай. Ще се насладите на красиви дворци, мостчета и катедрали.  А може и да видите някой делфин. Гледката наистина си заслужава!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: