Градината, в която растат стотици видове кактуси

от

публикувано на 03.04.2020

Всички знаете как изглеждат кактусите. Те имат безброй малки бодли, чрез които ни „забраняват“ да ги докосваме. По-добре да им се радваме отдалече…

През 1933 година, по желание на принц Албер I, в Монако е изградена екзотична ботаническа градина. В нея се отглеждат и до днес стотици видове кактуси, които цъфтят по различно време на годината.

Градината е построена върху скала и  сякаш виси над морето.  Растенията са посадени в скалата, по начин, който изглежда напълно естествен . С течение на времето и възрастта, те са се увеличили и разпространили до невероятни размери. Посетителите имат възможност да видят много растения, които преди това са наблюдавали засадени в малки саксии, а тук те са израсли и достигнали размерите на дърво.

Когато тръгне по алеите, в един момент човек разбира, че е попаднал в лабиринт от кактуси. На входа на градината расте бяло, копринено дърво, което се покрива през лятото с екзотични красиви цветове и е добре известно заради своите шипове, които покриват не само стъблото му, но и  неговите клони.

Голяма част от видовете са пренесени в градината от Африка, Австралия, Нова Зеландия, Мексико, Арабския полуостров и Южна Америка. Климатът в Монако позволява да виреят целогодишно.

Под градината се намира и голяма пещера. Тя е разположена на 60 метра под земята и в нея са живели първобитни хора. От тавана й висят огромни сталактити и сталагмити. А от входа й се открива красива гледка към морето.

 

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: