Повечето от вас сигурно обичат да дъвчат дъква. Предпочитате я ментова, портокалова или с вкус на пъпеш … Изборът е голям.
Знаете ли, че така любимата дъвка се е появила преди около 9 хиляди години? Разбира се, тя не е приличала на съвременните, но е била средство за губене на време, както днес е люпенето на семки. Затова свидетелстват много археологически находки. Древните гърци дъвчели „mastiche“ – от смолата на мастиково дърво, докато маите предпочитали „chicle“, известно още като природна гума.
Все още, в производството на дъвки се използват синтетични каучукови основи. За да бъде тя по-вкусна, производителите добавили захар и аромати. Когато дъвчете дъвката, каучукът освобождава вкусовете в устата ви. Понякога се добавят глицерин или растително масло, за да се поддържа и влажността на венците.
Според някои стоматолози е добре да се дъвче дъвка, защото тя може да предотврати наслагването на храна между зъбите. Точно зъболекар патентовал дъвката през 1869 в Съединените Американски щати и оттогава започнало масовото й производство по света.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.