Знаете ли, че дъвката е на 9 хиляди години?

от

публикувано на 06.04.2020

Повечето от вас сигурно обичат да дъвчат дъква. Предпочитате  я  ментова, портокалова или с вкус на пъпеш …  Изборът е голям.

Знаете ли, че така любимата дъвка се е появила преди около 9 хиляди години? Разбира се, тя не е приличала на съвременните, но е била средство за губене на време, както днес е люпенето на семки. Затова свидетелстват много археологически находки. Древните гърци дъвчели „mastiche“  – от смолата на мастиково дърво,  докато маите предпочитали  „chicle“, известно още като природна гума.

Все още, в производството на дъвки се използват  синтетични каучукови основи. За да  бъде тя по-вкусна, производителите добавили захар и аромати. Когато дъвчете дъвката, каучукът освобождава вкусовете в устата ви. Понякога се добавят  глицерин или растително масло, за да се поддържа  и влажността на венците.

Според някои стоматолози е добре да се дъвче дъвка, защото тя може да предотврати наслагването на храна между зъбите. Точно зъболекар патентовал   дъвката  през 1869 в Съединените Американски щати  и оттогава започнало масовото й производство по света.

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: