На Цветница бъдете с „Детското.БНР“

от

публикувано на 10.04.2020

Не пропускайте „Детското.БНР“ тази неделя, точно на Цветница.

Ще поздравим всички, които празнуват, като им подарим вълшебно пътешествие в приказната страна на цветята. Тя се намира някъде там, където грее ярко слънце 365 дни в годината и вали топъл дъждец. Може би е близо до Австралия или Нова Зеландия. Или е някъде по-близо до Екватора. Там растат безброй маргаритки, минзухари и орхидеи. Те са придворните дами на нейно величество Розата. Тя, като царица на цветята, си има собствен дворец, с вълшебна градина. Как ви се струва , дали да  не отскочим до това място и да се запознаем с тези красавици?  Цветята са  истинско чудо на природата и създават настроение, независимо дали им се наслаждавате в градината или във вазата.

Цветница е известна още  като Връбница или Куклин ден, а в католическите църкви се нарича  Палмова неделя. Християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейския празник Пасха. Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него маслинови, палмови или още лаврови клонки. В България ние нямаме палмови клонки, но имаме върби. Върбовите клончета се освещават в църквата, благославят се за здраве и се раздават на хората. Те се сплитат на венче или се поставят на вратите на дома, за здраве и благоденствие на семейството.

С  моите помощници дълго време се чудехме откъде са се появили цветята…Разровихме се из старите книги, но там не пишеше нищо. После питахме един професор по ботаника и той ни каза, че първите цветя са се появили преди 240 милиона години. Представяте ли си, те са стари, колкото динозаврите!

Бъдете с нас на Цветница, в неделя, 12 април, от 8.10 часа!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: