Островът с цветните къщички

от

публикувано на 14.04.2020

Представете едно градче, цялото шарено като дъгата!… Така е на остров Бурано – един от най-големите острови във Венецианската лагуна, известен със своите цветни къщички и дантелата. Всички сгради са боядисани в ярки цветове, така че да се забелязват отдалече.Те не са много високи – най-много на два етажа – и са сини, розови, цикламени, жълти, оранжеви и зелени.

Защо островът носи името Бурано, не се знае. Съществуват много легенди. Една от тях разказва за първата фамилия, която се е заселила тук и се е наричала Буриана, а в друга се говори за първите заселници, дошли на острова от друго малко островче, на име  Буранело.

Местните жители решили да боядисат къщите си в различни цветове, защото в лагуната често пада гъста мъгла. Рибарите, които се прибирали от път, не могли да намерят домовете си и често обърквали посоката.

Бурано е известно със своите тесни улички, пълни с жени, които плетат на една кука известната буранска дантела. Този вид плетиво се е превърнало в изкуство,  известно по тези земи, още от средата на 13-ти век.

Заслужава си да разгледате Бурано и да се насладите на неговата красота, скрита в малките къщички, рибарските лодки, каналите и дантелата!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: