#Предизвикателство – Княгинята и ирисите

от

публикувано на 15.04.2020

Националната галерия – Квадрат 500 ви предизвиква, на фейсбук страницата си, да нарисувате цвете, което бихте избрали да символизира вашата фамилия.

Портретът, който виждате, е на българската княгиня Мария Луиза,  първата съпруга на княз Фердинад I. Тя произхожда от френската династия на Бурбоните, в чийто герб са изобразени ириси. Самата тя рисува ириси, които днес се пазят в колекцията на Националната галерия. Автор на нейния портрет е Иван Мърквичка, който е чех по произход. Той пристига в България по покана на правителството ни и е един от създателите на новото българско изобразително изкуство. След смъртта на княгиня Мария Луиза, княз Фердинанд поръчва нейния портрет на Иван Мърквичка. В тази мащабна работа откриваме много символи. Ирисите от двете страни на трона са израз на вярата, надеждата и обновлението, но навяват и усещане за тъга и скръб. Рамката също е произведение на изкуството, специално изработено за този портрет от основателя на българската скулптура – Борис Шац (1866-1932).

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Приемете предизвикателството и изпратете своя отговор на edu_nag@yahoo.com! Повече информация на: https://www.facebook.com/NationalArtGalleryEducation/.

Източник: Национална галерия – Квадрат 500

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: