#Предизвикателство – Да уловиш движението

от

публикувано на 23.04.2020

Националната галерия – Квадрат 500 ви предизвиква, на фейсбук страницата си,  да заемете същата позиция като нарисуваната балерина!

Танцът съпътства живота на хората още от древни времена. Малцина са художниците, успели да уловят неговата природа. Едгар Дега е сред най-видните представители на импресионизма. От малък той проявява интерес към модерния град и живота на хората в него. Около 1865 година Дега открива света на балета и рисува първата си композиция на тази тема. Изисква се задълбочено и продължително наблюдение и огромен брой скици, рисувани „зад кулисите“ , по време на репетиция, в почивката, в гримьорната и на сцената. Балетът остава негова страст до края на дните му.

Подготвеното предизвикателство е част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Заснемете се и изпратете снимките си на имейл: edu_nag@yahoo.com, а Националната галерия – Квадрат 500 ще ги публикува на страницата си.

Предизвикателството е за малки и големи!

Източник: Национална галерия – Квадрат 500

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: