#Предизвикателство – Река от камък

от

публикувано на 29.04.2020

Ето го и новото предизвикателство на Националната галерия – Квадрат 500: опишете какво усещане внушава творбата на Асен Пейков. Какво мислите, че извършва и чувства тя? Помислете в какъв образ бихте пресъздали реката?

За тези, които не знаят кой е Асен Пейков, ще отбележим, че м
ногобройните туристи, които пристигат на летище „Фиумичино“ в Рим, са посрещани от величествената деветметрова бронзова статуя на Леонардо да Винчи, дело на големия български скулптор Асен Пейков.

През 1938 година Асен Пейков пристига в Рим, само година след като се дипломира със златен медал в Художествената академия в София. Скоро ателието му на ул. Маргута 54 се превръща в притегателен център, в който негови модели са световно известни художници, поети, писатели, актьори, режисьори и учени, както и светски особи и влиятелни политици. Асен Пейков е първият скулптор, който създава портрет на Папа Пий XXII, а в края на живота си работи по поръчка за статуя на американския президент Кенеди.

Асен Пейков поставя макет на кладенец в двора на ателието си в Рим. Върху каменната му стена извайва жена от бял камък, обхванала с ръце дългите си коси. Тя е алегория на българската река Марица и е плод на носталгията му по родината. Изградена от едри обеми и пищни форми, фигурата е пример за решение в триизмерното пространство, разкриващо пред зрителя разнообразни гледни точки.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Резултатите си изпращайте на: edu_nag@yahoo.com, а Националната галерия ще ги публикува на страницата си.

Източник: Национална галерия – Квадрат 500

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: