Да се разходим виртуално в музея на Салвадор Дали

от

публикувано на 08.05.2020

Салвадор Дали е един от най-големите художници на миналия век. Роден е в Испания или по-точно в град Фигерас. Кариерата му тръгва от това симпатично градче, в което малкият Салвадор играел с приятелите си и измислял, заедно с тях, какви ли не щуротии.

Само преди година, в родния му град негови почитатели и съграждани откриха   музей в негова чест. Музеят е доста атрактивен и в него, освен прекрасните творби на художника, има и малък театър. На сцената му се играят любими  на Дали представления.

Залите на музея са просторни и съдържат много лични негови вещи, писма, картини, бижута и скулптури, направени лично от него. Но може би, най- внушителната творба в една от залите е тази, която наподобява човешко лице. Това е мебелна инсталация, проектирана от ексцентричния Салвадор Дали, на която ясно се виждат очи, вежди, нос, уста, коса и бузи. Неслучайно за него изкуствоведите казват: „Той научи света на въображение“.

Музеят предлага и много забавления за деца. Можете да го разгледате виртуално и да се запознаете по-отблизо с творчеството на гения Салвадор Дали.

Ето ви една идея за свободното време!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: