Как бил създаден чадърът

от

публикувано на 18.05.2020

Оказва се, че чадърът е сред най-старите изобретения на човека – „прадедите“ му са на цели 4000 години!  Знаем го, благодарение на няколко египетски йероглифа, на които царе и богове са изобразени с чадъри над главите. Тогава са ги използвали, за да се пазят от слънцето, а не от дъжда. Такива чадъри е имало не само в Египет, а и в Асирия, Китай и Гърция. Естествено, първите чадъри са били съвсем примитивни – няколко палмови листа, прикрепени към дълга пръчка. Ползвани са предимно от благородниците, по  много проста причина: точно бледата кожа е била един от белезите, показващи благородническо потекло.

Първият чадър, предпазващ от дъжд, е бил направен в Китай. Той бил от хартия, намазана с лак или восък  и имал доста по-сложна конструкция. Някои от древните китайски чадъри били на четири-пет нива. Колкото по-високи били, толкова по-високопоставен бил техният притежател – например,владетелите в Сиам и в Бирма имали чадъри с по 8 или дори, с по 24 покривала!

В Европа дълго време чадърите били считани за по-подходящи за дамите, отколкото за мъжете. Приемали ги и като красив моден аксесоар.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: