Пази се – стършел!

от

публикувано на 19.05.2020

Никой не обича жилещите насекоми. Ужилят ли те, много боли, а после се  зачервява, подува и започва да сърби…Сигурно много от вас са преминавали през подобно изживяване и затова гледаме внимателно да застанем на разстояние от тях и в никакъв случай да не ги дразним. Но всички наши пчели и оси са направо безобидни пред най-голямата оса на планетата – гигантския азиатски стършел!

Той се храни предимно с пчели и унищожава цели  кошери. Може за половин минута да разкъса 40 пчели!  Жилото му е около 6 мм дълго и с него   пробожда многократно, а отровата, която инжектира е невероятно мощна. На всичко отгоре, миризмата й привлича към мястото на атаката и други стършели.

Докато преследват жертвата си,  гигантските азиатски стършели могат да развиват скорост до 40 км/час и да изминат наведнъж към 90 км. Истински чудовища!

Добрите новини са две: първо, са далеч от България и второ, на някои места, като например, в планините на Япония, хората ги ядат, при това с апетит – смятат ги за  особен деликатес…

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: