Залцбург – градът на Моцарт

от

публикувано на 22.05.2020

Залцбург е един от най-красивите градове в Европа. Намира се в Австрия и е разположен в подножието на Алпите.  В буквален превод името на града означава „Замък от сол“, тъй като там е имало много мини за добив на сол. Намира се на брега на река Залца, която още местните наричат „Солената река“.

Тук е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Неговата къща е запазена и до днес. Тя се намира в центъра на града и в нея могат да се видят първите произведения на малкия Моцарт, неговото пиано, мебелите и стаите, в които е живяло семейството му. На централния площад има негов паметник.

Тук се произвеждат и известните шоколадови бонбони с шамфъстък, носещи името на композитора. Само тук обаче, можете да ги намерите в тъмносиня опаковка. Те са запазена марка на града.

Над Залцбург се издигат крепост и замък, построен през 1077 година. Той служел за укрепление и предпазвал градчето от нашествия и нападения. Замъкът се нарича „Хоензалцбург“.

Друга забележителност е „Замъкът на водните игри“. Построен е в бароков стил и притежава великолепна градина, с воден парк  и фонтани на илюзиите.

Залцбург е част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. В него всяка година се провеждат различни фестивали и музикални събития, посветени на великия Моцарт.

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: