Шпионски тайни

от

публикувано на 26.05.2020

Трябва да оставите съобщение, което да бъде прочетено само от добър и проверен приятел. Нещо много важно и напълно секретно… Как ще запазите написаното от вражески поглед?!

Ще ви разкрием една от големите шпионски тайни – тайната на невидимото мастило! Сигурно сте опитвали да скриете написаното от вас с восък или с лимонов сок…А  пробвали ли сте силата на магическата оризова отвара? Можете много  лесно да си я направите сами. Сварете една шепа ориз с  повечко вода. Отделете водата и я оставете да изстине. После напишете тайното си послание с четка,топната в оризовата вода . Изчакайте 5 минути да изсъхне добре. Колкото и да се опитвате да видите написаното, няма да успеете…

Който иска да го прочете, трябва само да вземе за малко шишенцето с йод от аптечката – щом навлажни хартията с тайното послание с памуче, топнато в йода и – хоп! Истината излиза наяве! Буквите, които ще види, ще се оцветят магически в синьо.

И за да не се чудите защо става така, ще ви кажа: оризовата вода съдържа нишесте, а нишестето веднага се обагря в синьо, щом го докоснем с йод.

Чиста химия!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: