#Предизвикателство: Игра на цветове

от

публикувано на 30.05.2020

Националната галерия – Квадрат 500 отправя ново предизвикателство към всички вас! Помислете какви цветове различавате, кои забелязвате първи и какви образи откривате в картината?

Авторът й е известният български художник Генко Генков. Определен е за дете-чудо още в най-ранна възраст. Започва пътя си като новатор и променя представата за пейзажната живопис в българското изобразително изкуство.

Неговите пейзажи са необичайни, а резултатът от начина му на работа е омайващ – колоритна цялост, вибрираща подобно на приказна мозайка. Всяка картина е неповторима система от цветни кодове в разнообразни решения – винаги в хармония помежду си. Комбинациите от цветни линии и пунктири очертават образа на дървото, къщата, пътя или небето. Те са и визуалните ориентири за търсене на ясно различими детайли от пейзажа. Платната му наподобяват игра на цветни петна, изградени от близки едни до други плътни, дебели мазки, само привидно хаотично разположени, които в своята цялост притежават почти хипнотизираща сила. Липсата на човешки фигури подсказва желанието на художника да изобрази преди всичко първичното в природата. За Генко Генков самото живописване е силно емоционално преживяване, каквато е и всяка среща с неговото изкуство.

Опишете усещането си за картината и го изпратете на имейл адреса на отдел „Образователни програми“ на галерията: edu_nag@yahoo.com. То ще бъде публикувано на фейсбук страницата – https://www.facebook.com/NationalArtGalleryEducation/.

Подготвените предизвикателства са част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

 

Източник: Генко Генков- Пейзаж / Национална галерия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: