#Предизвикателство – Африка

от

публикувано на 29.06.2020

Представете си, че един ден прочитате невероятната история за африканската скулптура „Права женска фигура“ от племето Бамбара. Какво разказва тази история? Напишете я и я изпратете на Националната галерия – Квадрат 500 на имейл адрес: edu_nag@yahoo.com. От галерията обещават да я публикуват на фейсбук страницата си.

Африка е вторият по големина континент в света след Азия. В колекцията от африканско изкуство на Националната галерия ще откриете много загадъчни имена на племена, населяващи предимно Централната и Западна част на континента. Народът на Бамбара е най-голямата етническа група в Мали.

През XVII век народът на Бамбара основава силно царство, което през XIX век се разпада, а през 1892 е превзето от французите. Хората от племето имат дългогодишни традиции в изкуството. Скулптурите се изработват единствено от мъже, които се обучават още от ранна възраст да се занимават единствено с изкуство. В процеса на извайването на фигурите африканските майстори не се стремят да създадат натуралистично изображение, а по-скоро символично, затова използват геометрични фигури.

Правата женска фигура, която виждате, създава усещане за движение. Тялото е фронтално, но главата е обърната встрани, което е голяма рядкост за африканското изкуство. Фигурата е изобразена в процес на работа. Прическата е много характерна за племето Бамбара – сложно моделираната плитка преминава централно от челото и завършва на тила с къса букла, което подсказва, че това е омъжена жена. Произведението е най-старата африканска скулптура в колекцията на Националната галерия и е от XVII – XVIII век.

Подготвеното предизвикателство е част от семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“, който представя 15 избрани произведения от постоянната експозиция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразително изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Източник: Pixabay
Източник: Национална галерия – Квадрат 500

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: