Орфеевото цвете

от

публикувано на 06.07.2020

В природата има най-различни растения и всички те са много красиви. Някои от тях дори крият в себе си доста тайни, за които и не подозираме. Едно от тях е Орфеевото цвете или известно още като Родопски силивряк. Легендата  разказва, че цветето се е появило от сълзите на Орфей, който не спирал да плаче и тъгува за своята любима Евридика. Това се  случило преди хиляди години.

Цветето на Орфей расте в Родопите и Стара планина. На цвят е синьо-виолетово. Не се нуждае от много вода. За него ботаниците казват, че ако се хербаризира за известно време и после пак се натопи във вода, то отново започва да цъфти. Затова го наричат също „Възкръсващото цвете“. А без вода може да издържи близо три години.

Родопският силивряк се използва като билка, заради  лечебните си свойства. От него се приготвя и много силен чай, който трябва да се пие веднъж на пет години, защото е много силен за организма. Орфеевото цвете е  включено като защитен вид в Червена книга за изчезващи видове в България. Ако някой ден го видите в планината, не го късайте, а му се радвайте отдалече.

Източник: Билките в България

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: