Най-добрите произведения от „Искри“ 2020 – 1 част

от

публикувано на 08.07.2020

Тази година Празникът на пишещите деца, ежегодно организиран от Българското Национално радио, беше различен : не можахме да се видим в Литературен клуб „Перото“ на НДК, да се запознаем с наградените, да направим снимки…Но излъчихме предаването с наградените в 37-ия Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ в ефира на програма „Христо Ботев“. Свързахме се с всеки по телефона, поговорихме си. Наградените творби представи актьорът Веселин Мезеклиев.

От 210 участници награди получиха 20, без да броим двете специални награди за поезия и проза, на името на Радка Станимирова,  поетеса и дългогодишен редактор в Детската редакция на БНР. Тази година те отидоха при Фая Гератлиева , на 10 години, от Казанлък /за поезия/ и при 13-годишния Даниел Петров от Разград  /за проза/.

Предлагаме ви записи от „Искри“ 2020, в които представяме наградените тази година, деца.

Елена Добрева от Варна и приказката й „Мократа битка за градинското езеро

 

Борис Цветанов от село Правешка Лакавица и „Андрей и таласъмите“.

 

 

А ето и какво откри в една изхвърлена от морето бутилка, Ани Караилиева от Бургас….

 

 

В конкурса „Искри“ винаги се включват и българчета, живеещи извън пределите на страната. Сред наградените тази година е и най-малкият ни участник, Емил Лебльо. Той живее в град Лом, Франция и учи в Българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Главен герой в приказката му е едно кученце, което, кой знае защо, си мечтаело да бъде катеричка…

 

Сега потегляме към Умния град! Откри го Милла Рачева от Казанлък.

 

Виктор Али живее в норвежкия град Трондхайм и много обича да пише приказки. Тази, която ще чуете е посветена на приятелството. На онези  от нас, които са готови да помогнат, точно когато имаме най-голяма нужда от помощта им…Фая Гератлиева от Казанлък, също се вълнува от правенето на добрини. Чуйте Виктор и Фая!

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: