Най-добрите произведения от „Искри“ 2020 – 2 част

от

публикувано на 10.07.2020

Продължаваме да разлистваме Голямата книга с приказки, разкази и стихотворения на наградените в Националния конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2020 година.

Истинското приятелство, правенето на добрини и справедливите решения често застават срещу завистта, алчността и жестокостта. Така е във всички приказки – Доброто и Злото са във вечна битка.

Така е и в приказката на Николай Хаджистойчев от Сливен, „Хляб или злато“.

 

 

Венцислав Колев  също обича да размишлява върху постъпките на хората, но героите в неговите разкази често ни натъжават. Най-много го разочарова и наранява човешката жестокост. Венци ни изпрати разказа „Поколението на ястреба“.

 

 

Деха Мехмедали е на 10 години. Живее в Кърджали. Много обича шегите…

 

 

А знаете ли, че понякога влюбването причинява кашлица? Случва се, когато пеперудата на любовта влезе в гърлото ти. Откритието е на 12 -годишната Славея Минчева от Варна.

 

 

Какви ли не неща се случват в училище! Любовта може да приседне  на съседния чин, стъклото на прозореца да се превърне в гигантска лупа, през която да виждаме нещата по съвсем различен начин: грамадни или с големината на мравки , точно като в „Пътешествията на Гъливер“.

Чуйте как Гъливер се промушва в една класна стая и обръща всичко с главата надолу…Представяме ви разказа „Неочаквано изпитване“ на Лъчезар Йорданов от Казанлък.

 

Дойде ред и на носителя на Наградата за проза, на името на Радка Станимирова – 13-годишният Даниел Петров от Разград. Чуйте разказа му „На село може и без интернет“ и се запознайте с Даниел!

 

 

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: