Магичният танц гарба

от

публикувано на 19.07.2020

Град Ахмедабад в Западна Индия. Свечерява се. Момичета и момчета в ярки разноцветни облекла, танцуват, подредени в две редици. Правят голяма крачка с нещо като подскок едни към други, разминават се, завъртат се и образуват кръг около голямата фигура на богинята Шакти (наричана още Дурга или Амба), която държи запалена глинена лампа. Бързото движение продължава с голяма крачка навън от кръга, завъртане и връщане обратно с малки крачки. Следват вихрени завъртания и разминавания. Ярките рокли, шалвари и шалове на танцуващите, обшити с малки парченца огледало, искрят в здрача, като дъжд от фойерверки…

Това е  гарба – най-често изпълняваният танц, по време на  индийския фестивал Наваратри.  „Гарба“ на санскрит означава „утроба“. Фигурата на богинята е символ на плодородието, а запалената лампа показва божествената светлина на зараждащия се живот, заложена във всеки човек. Танцьорите се движат спираловидно, така, както се движи животът – като спирала, в която нещата се повтарят през определено време и човек може да се възползва от пропуснатите възможности, защото те се появяват отново и отново.

Ще научите още за магичната гарба, ако слушате поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 16 юли, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: