Приказка за приказките

от

публикувано на 22.07.2020

„В град Касория живееше бедна вдовица на име Чекарела. Тя имаше  син  – Перуонто. Веднъж реши да го изпрати за дрян, за да  има с какво да запали печката и да сготви вечеря. Тръгна Перуонто към горичката. Но ето, че по пътя, видя трима младежи, заспали под палещото  обедно слънце. Спря се момчето и направи колиба от пръти над главите им – да им пази сянка. Оказа  се,  че младежите не са обикновени момчета, а синове на Феята-вълшебница и когато се събудиха, те възнаградиха  Перуонто за стореното добро с неочакван подарък.“…

Това е началото на приказката за Перуонто от сборника на неаполитанския поет и писател Джамбатиста Базиле „Приказка за приказките“, първият сборник с фолклорни  вълшебни приказки в историята на европейската литература. Приказната  колекция включва някои от най-старите известни версии на много от добре познатите днес приказни истории: сред тях са по-късно обработените от Шарл Перо и Братя Грим, „Спящата красавица“, “Пепеляшка“, „Котаракът в чизми“.

Още за Джамбатиста Базиле и за събраните от него приказки, както и историята на красивия шведски дворец  Дротнингхолм, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“,  на 23 юли, четвъртък, от 17.00 часа, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: