Вълшебната арфа

от

публикувано на 31.07.2020

Знаете ли как изглежда арфата? Тя е струнен музикален инструмент, а музиката, която звучи от нея е много нежна, тиха и приятна. Арфата се е появила преди хиляди години. Има различни видове арфи, например Келтската арфа, която произлиза от Ирландия и Шотландия. Отличава се с нежна, подобна на съвременната арфа звучност, но е по-тиха и с по-изразено металическо звучене. Най-ранните сведения за нея датират  700 г. сл. Хр. Намерени са  каменни плочки, открити в Шотландия, на които е изобразен арфист.
Друг вид е педалната арфа. Тя е характерна за големите оркестри. Както се подразбира от името, в основата си, тя има седем педала, отговарящи на всяка нота от гамата. Всеки педал има три степени, които допринасят за по-голямо разнообразие в звуците.

И сега след като ви разказах интересни факти за този инструмент, искате ли да го чуете на живо?  Арфистката Яна Дойнова ще изнесе втори  концерт  от цикъла „Концерти за малчугани и великани”. Децата ще имат възможност да се запознаят със звука на арфата,  да научат повече за нейното устройство, звукоизвличане, музикален репертоар и какви са исторически връзки на инструмента с другите музикални инструменти през различните епохи.

Концертът „Вълшебната арфа на Яна Дойнова“ е адаптиран за деца на възраст от 5 до 15 години и надгражда знанията по музика на малчуганите. Заповядайте на  2-ри август (неделя), от 11 часа, в парка на НДК. Очакват ви много вълшебства и приятни изненади!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: