Легендарни пиратски капитани и съкровища

от

публикувано на 31.07.2020

Били славни времена, когато търговските и кралските кораби  превозвали купища злато и сребро, перли и брилянти, скъпи подправки, порцелан, коприна, захар и благовония от далечни и екзотични страни. Епохата на Великите географски открития отворила за европейците морските пътища към неизвестни земи. И от там потекли несметни богатства.

В ДЕТСКОТО.БНР вдигаме „Веселия Роджър“! Така се нарича червеният пиратски флаг с череп и саби на него!  Подгответе се да чуете истории за прочути и дръзки пиратски капитани, за техните легендарни кораби и баснословни съкровища, няма да минем и без разкази за алчни крале и кралици…


Знаете, че някои пирати, с не много завидна съдба, станали герои на едни от най-прочутите книги в световната литература.

През 1719 година Даниел Дефо издава „Животът и удивителните приключения на матроса Робинзон Крузо от Йорк“. Книгата е вдъхновена от историята на корабния майстор Александър Селкирк, който въпреки всички премеждия, които му се струпали на главата, си водел дневник. Наказан от пиратите за провинение той бил оставен на безлюден остров в продължение на няколко години.

Английският писател Робърт Луис Стивънсън, в „Островът на съкровищата“, пък описва един от малкото оцелели пирати от екипажа на Тийч Черната брада – просякът Изрейъл Хендз.

Наши гости в ДЕТСКОТО.БНР са Рая и Тони. С тяхна помощ ще се върнем в Златната епоха на пиратството! И така, XVI и XVII век и белите гребени на Южното море, както по това време наричали Тихия океан, ви очакват!

Приятно слушане!

 

 

Източник: Уикипедия – Капитан Хенри Морган
Източник: Уикипедия – Пиратска атака, 1850 година
Източник: Gettyimages.com – Капитан Бартоломю Робъртс
Източник: Уикипедия – Капитан Томас Кавендиш

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: