Детският съботен стрийм на 8 август

от

публикувано на 04.08.2020

И тази седмица не пропускайте да чуете съботния стрийм, подготвен от екипа на „Детското.БНР“, специално за вас, мили деца!

Ще започнем с приказките, които звучат през седмицата в рубриките ни „Ранобудно петленце“ и  „Време за приказка“. Ще чуете  „Кратки истории от Джани Родари“ и  приказката за „Кометите“. После ще се върнем векове назад, за да ви разкажем историята на  древните шумери за  Гилгамеш. Ще се качим и до звездите, за да научим повече за „Съзвездието Лъв“, а после ще обърнем внимание и на малките ни писатели. Ще звучат приказки и стихотворения, написани от деца. Този път темата е морска.  А знаете ли кои са „Стъклените човеци“ и  как са се появили ананасите“ А за  Виолетовия змей чували ли сте нещо? Ако не, сега е моментът да разберете кой е той.

После идва ред на „Детското. БНР“, с Калина Колева. Понеже е лято, е време за пътешествие някъде на юг. Какво ще кажете да тръгнем към пустинята Сахара, в компанията на един много симпатичен и малко страхлив лъв. Когато пристигнем там, ще пускаме хвърчила и даже може да полетим с едно от тях, за да видим света отгоре.

Веднага след това започва рубриката ни „Тайни и загадки“. Пригответе се за едно страховито пътуване до пещерата   „Дяволското гърло“, разположена в планината Родопи. Знаете ли, че тя наистина наподобява глава на дявол и затова се нарича така? Освен това  е доста страшна и опасна за туристите.

Време е за фантазьорстване и невероятстване! Ирина Вълчанова и нейните помощници в студиото, ще измислят приказка с неочакван край. Можете и вие да направите същото в свободното си време, а и със сигурност ще се забавлявате!

Дойде ред и на етнографската ни рубрика „Яйцето на света“. В поредния епизод  Ани Маринова ще ви разкаже за аборигените – едни от най-старите жители на планетата.

Следва музикалната ни рубрика  „От соул до рокендрол“. И този път Тома Спространов ще продължи да ви разказва за музикалните стилове. Днешната картинка е посветена на електронната музика.

Ще завършим с епизод от „История на изкуството за деца“. В него ще ви разкажем за  Кул Гали ( робът Гали), най-известният поет на Волжка България. Той  се прочува с поемата си „Сказание за Юсуф”. През 9 век Волжка България приема исляма като официална религия и арабската писменост постепенно измества старата българска руническа писменост. „Сказание за Юсуф” е написано на български език, но с арабски букви.

И всичко това с много музика и песни, специално избрани за вас от музикалния  редактор Албена Велева.

Бъдете с нас на 8-ми август от 9 до 12! Забавлението е гарантирано!

 

Източник: Pinterest

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: