Коя е най-голямата медуза в света?

от

публикувано на 14.08.2020

Всички вие сте виждали в морето медузи. Знаете, че  парят, а и на вид не са особено приятни. Нашето Черно море е пълно с медузи. Тези създания обитават и океаните.

Най-големият представител е Арктическата медуза. През 1865 г. огромна медуза била изхвърлена на брега  в залива Масачузетс. Само диаметъра на чадъра бил  2,29 m, а дължината на пипалата  почти 37 метра. Този вид медуза  се нарича още „Лъвска грива“.  Обитават северните води на  Атлантическия и Тихия океан. Много рядко се придвижват до брега и затова само водолазите се срещат с тях отблизо.

Представителите на този вид на цвят са червени, кафяви и тъмно пурпурни. Пипалата са разположени по ръба на чадъра. Хранят се с  малък планктон, ракообразни, мекотели, хайвер и риба. Самата тя, колкото и да е огромна на ръст, може да стане вечеря на някои големи риби.

Тази медуза е силно отровна и  парализира жертвите си с отрова, която се намира в пипалата й. Но, за нас хората е безобидна и няма никакво намерение да ни напада. Предпочита да се движи спокойно из дълбините на океана и никой да не я смущава.

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: