Съботният детски стрийм на 22 август

от

публикувано на 17.08.2020

Чували ли сте за подвизите на Аскеладен – норвежкият приказен герой, който винаги успява там, където другите се провалят? Какви съкровища крие подводният свят на Черно море? Как са се появили книгите за Ванда? Каква е тайната на кръглите къщи в слънчевото италианско градче Алберобело? Кой е Чингиз хан?

За всичко това ще си говорим в детския съботен стрийм на Българското национално радио тази събота, на 22 август, от 9:00 до 12:00 часа. Интернет адресът е http://detskotobnr.binar.bg.

Точно в 9:00 часа започва приказният ни час. Тази събота ще ви срещнем с най-прочутия герой от норвежкия фолклор – Аскеладен, малкият мъж, който винаги успява там, където другите се провалят, в замяна на което получава поне половин кралство. Ще чуете още норвежки приказки, разказани от актрисата Добриела Попова, а също и приказки и истории от български автори – Роси Кота, Ирина Карадимчева, Ран Босилек и Георги Караславов.

След приказния час Ани Маринова ще ви срещне с Дагмар Гайслер – автор и илюстратор на книгите за Ванда. След това, като истински подводни археолози, ще се гмурнем в морските дълбини, за да разберем какви съкровища крие дъното на Черно море. Иначе казано, ще отидем на гости в „Музейко“.

Съботният стрийм ще продължи с Работилницата ни за фантазьорстване и невероятстване. Заедно с Ирина Вълчанова ще търсим отговори на въпросите кой и кога е решил да даде имена на нотите. След това ще разберете коя вълшебна мелодия е скрила Даниела Найденова в нашата „Музикална кутийка“ – рубрика за класическа музика за деца.

И тази събота Виолета Димитрова е подготвила за вас една от нашите „Тайни и загадки“ – за приказното италианско градче Алберобело и неговите трули – загадъчни кръгли къщи.

Детският съботен стрийм продължава с етнографската рубрика „Яйцето на света“. Ани Маринова ви е подготвила любопитен разказ за водата. В старинните представи на българите тя била необяснимо вълшебство. Пригответе се да чуете как може да се сдобиете с жива вода, какво общо имат с нея самовилите и защо нашите прапрабаби и прапрадядовци избягвали да минават по тъмно покрай реки и кладенци?

Тома Спространов, в рубриката от „Соул до рокендрол“, тази събота продължава да разказва за песните от филмите на Уолт Дисни.

Детският стрийм ще завърши с епизод от рубриката „Историята на изкуството за деца“. Очаквайте да научите повече за Каракорум и Легенда за прочутия монголски владетел Чингиз Хан.

Любимите ви песни в детския стрийм избира музикалният ни редактор Албена Велева.

Очаквайте специалната ни тричасова детска програма в събота, на 22 август, 2020 г., от 9:00 до 12:00 часа!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: