18 август – Международен ден на морските фарове

от

публикувано на 18.08.2020

Море, слънце, лято… Какво по-хубаво? Ако сте на морето, направете си   разходка и потърсете местния морски фар. Щракнете си една хубава снимка за спомен с него и отбележете днешния Международен ден на морските фарове.

Този ден се чества  за първи път в Шотландия през 1994 година. Към днешна дата, 450 морски фарове, разположени в 50 страни по света се включват в събитието. Целта на инициативата е да информира хората за важността на морските фарове, защото освен красиви и впечатляващи за снимки, тези съоръжения се използват за сигнализация и ориентиране на морските съдове.

Морските фарове са във форма на висока кула, която се извисява над морето. На върха си имат силна светлина, която при необходимост показва на моряците в морето опасни области от сушата, скали на неочаквани места  или им помага  за безопасно навлизане на корабите в пристанищата.

Морските фарове и навигационни знаци по българското Черноморие са 24 на брой като най-старият е Шабленският фар . Кулата е висока цели 32 метра, има осмоъгълна форма и силна бяла светлина, която просветва 3 пъти на всеки 25 секунди като е видима на разстояние от 17 морски мили. Тази светлина предпазва морските съдове от сблъсък с подводен риф, в близост до пристанището.  Историците предполагат, че Шабленският фар е функционирал още през Римската епоха.

 

 

Източник: https://pixabay.com/
Източник: wikipedia.org

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: