Рождените дни се празнували още от времето на древните египтяни

от

публикувано на 19.08.2020

Един път в годината всеки един от нас отбелязва рождения си ден. Дали ще сме с приятели или в компанията на нашето семейство, няма никакво значение, важното е да ни е весело!

Знаете ли, че тази традиция е възникнала в древен Египет. Рожден ден празнувал не кой да е, а самият фараон. Първите писмени доказателства затова  датират  около 3000 години преди новата ера. В дворците били устройвани пирове, в които, наред със знатните особи, участвали слугите и робите. Жени не се допускали, а и те самите нямали право да празнуват рожден ден. Малко по-късно им било разрешено. И познайте коя била първата дама, която празнувала? Клеопатра, разбира се!

Древните гърци пък отбелязвали рождените  дни на своите богове по 12 пъти в годината. Например, раждането на Артемида, богинята на лова било празнувано на 6-о число всеки месец.

Някои диви племена имали обичай да се нареждат в кръг около рождениците. Те изричали заклинания и благопожелания, а след това ги обсипвали с дарове.

Ще попитате кога се е появила тортата върху, която греят определен брой свещички? Тази традиция идва от Германия, в началото на миналия век. И може би това е най-вълнуващият момент за всяко дете, което трябва да ги загаси, а преди това задължително да си пожелае нещо!

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: