Кулата Белфрай в Белгия

от

публикувано на 25.08.2020

Да си направим една разходка из красивото малко градче Брюж, което се намира в Белгия. Разположено е  върху вода и почти през целия град минават безброй канали. Наричат го „Венеция на  Севера“. Е, няма гондоли, но има малки лодки, а с тях можете да обиколите града.

Брюж е известен със своите малки шоколадови магазинчета, в които се продава ръчно изработен белгийски шоколад, при това  много вкусен! Между тях се намират ателиетата за изработка на дантела – тя се изплита много трудно и изисква време. Но е много красива и се продава като сувенир.

В Брюж може да се изгубиш из малките  тесни улички, които водят до  красиви готически катедрали. Там се намира и една от най-високите кули. Тя се нарича Белфрай и достига височина 83 метра. За да се изкачите до върха й, трябва да преминете 366 стъпала, почти на един дъх, защото са тесни, а и трябва да направите място на тези, които слизат.

Изградена е през 13 век, но малко след построяването й е унищожена при пожар. Издигната е отново и през 16-ти век в нея са поставени 35 камбани. Кулата отново е опожарена, но този път не изцяло и след възстановяването й камбаните станали 48. Днес те бият по няколко пъти на ден  и се чуват в съседните на Брюж градове.

Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: