ДЕТСКОТО.БНР в събота: За пишещите деца

от

публикувано на 10.09.2020

„Един ден дебелата ни пухкава котка се настани на прозореца. Тя измърка недоволно, че градинското езеро е зеленясало и не може да пие вода от него. Повиках татко ми да изчисти езерцето. Той наля бистра вода в него. Като приключи, настана оживление. Птици започнаха да се къпят и да пият вода. Лястовици прелитаха над водата, като стрели и си грабваха кал с човките. После си строяха гнезда. Врабци и синигери си измиха перата и станаха чисти и лъскави… Една малка калинка се опитва да си измие крилцата от черните точици.
– Това са точки, Калинке, не са петна! – обяснява й майка й.
Малката калинка се засрамва и става още по-червена. Ято комари прелетя над нашата градина и им хареса. Решиха да построят царство там.“

На 12 септември, в последната ваканционна лятна събота, в ДЕТСКОТО.БНР ще ви срещнем с автора на тези редове – един от най-малките финалисти в 37-ото издание на най-стария и авторитетен конкурс за детско литературно творчество у нас „ИСКРИ“. Това е Елена Добрева, на 9 години от град Варна.

Конкурсът се организира от Българското национално радио и събира деца от цяла България и българчета, живеещи извън пределите на страната. Тази година в пощата на конкурса пристигнаха близо 400 творби от 210 участници. От тях жури в състав Иван Голев, Виктор Самуилов, Николай Милчев и Ирина Вълчанова отличи 20 талантливи деца.

ДЕТСКОТО.БНР очаквайте по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио, в събота, на 12 септември, от 07:45 часа.

Ако и вие обичате да пишете ще очакваме вашите произведения на имейл адреса на Детската редакция на Българското национално радио: detskoto@bnr.bg или по пощата на адрес: Българско национално радио, София 1040, бул. Драган Цанков № 4 за Детска редакция на програма „Христо Ботев“.

Източник: ИСКРИ 2019 / БНР
Източник: Водещите Ирина Вълчанова и Веселин Мезеклиев / БНР

БНР© 2018 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: