Порцелановият Трианон

от

публикувано на 30.09.2020

Разказите на мисионерите, идващи от Индия и Китай, разпалват въображението на не един европейски владетел. Порцелановият Трианон е първата сграда в Европа, вдъхновена от китайския стил и по-точно, от прочутата Порцеланова кула в китайския град Нанджин, наричана Осмото чудо на света.

Порцелановият Трианон е нещо като продължение на Версайския дворец, но запазено само за Негово Кралско Величество Луи  XIV –  Кралят-Слънце. И е  истинско бижу. Идеята на Краля е била да изгради свой порцеланов дворец – желание, което е нямало как да бъде  изцяло осъществено, но порцеланът все пак, присъства: покривът на главния павилион е покрит с фаянсови плочки в синьо и бяло, освежени със зелени и жълти фрагменти. По това време  порцеланът е трудно достъпен, но фаянс, по китайски образец – керамични плочки с тънка глазура в бяло и синьо – бил произвеждан в нидерландския град Делфт и доставен оттам за новия дворец на френския крал. Покривът на Малкия Трианон греел като истинско украшение. Освен фаянса, бил богато декориран с фигурки на дракони, златни шипове и вази…

Ако искате да научите повече за Порцелановия Трианон,слушайте поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 1 октомври 2020 г., четвъртък, от 16.30 часа, по програма „Христо Ботев“ на БНР.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: