Лазурната пещера

от

публикувано на 30.09.2020

По света има уникални места, които си заслужава човек да посети. Едно от  тях е приказният остров Капри, който се намира в Тиренско море, съвсем близо до Неапол.

Капри е известен със своята  невероятна природа, вечнозелените растения, римските вили, богато украсени със скулптури и разбира се, гледката към морето. А то сякаш не стои на едно място и сменя своите цветове: от небесно синьо, през тюркоаз до мастилено. Когато си там, сякаш времето е спряло и не искаш да се върнеш!

Една от най-големите забележителности на острова е Лазурната пещера. Наричат я така защото на входа ѝ се създава впечатление, че морската вода, с която е залята пещерата, свети в ярък лазурен цвят. Това е така заради двата отвора на пещерата, през които влиза светлина. Тя преминава през водата и  отразявайки се в бялото дъно й  придава синьо „сияние”. Гледката е невероятна!

Тя е била известна на местните жители още от времето на древните римляни. На дъното й преди време археолози намират скулптура на бога на морето Нептун. Хората от остров Капри не харесвали пещерата, защото смятали, че е обитавана от духове, вещици и многоглави чудовища. Никой не искал да я приближава нито да влезе в нея. Рибарите също я избягвали.

Днес пещерата се посещава от хиляди хора и никой от тях до сега не се е срещал с баба Яга. Може би тя през деня си почива!

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: