Месец на Джани Родари

от

публикувано на 30.09.2020

През октомври се навършват 100 години от рождението на любимия на много деца италиански писател Джани Родари. Това е поводът Пловдивският държавен куклен театър да зарадва зрителите си с „Месец на Джани Родари“.

От 1 октомври, 2020-а година, жителите и гостите на града могат да гледат куклени представления по пиеси на Джани Родари. Гостуват и представления на театри от София, Варна, Шумен и Сливен. Кукленият театър в Пловдив ще представи премиерата на спектакъла „Кученцето, което не можеше да лае“ на режисьора Веселин Бойдев. Сред гостуващите спектакли е „Професия лъжец“ на Варненския театър. Режисьор е Теди Москов.

В месеца на Джани Родари очаквайте и много творчески работилници. Децата ще развиват своето въображение в ателиетата: „Изобретатели на кукли“, „Балонени вълшебници“ за изработване на животни и предмети от балони; „Зеленчуковото кралство“ за направата на герои от плодове и зеленчуци, и „Приказки по ноти. Работилниците ще се провеждат след всяко гостуващо представление от фестивалната програма. Входът е билет от представлението.

Работилница е предвидена и за родители на тема „Граматика За фантазията“ – практически насоки за развитие на детското въображение от детския психолог и логопед Ивелина Стаменова. Входът е свободен.

Кукленият театър обяви и детски конкурс за приказка, стихотворение и рисунка по приказките на Джани Родари. Конкурсът за приказка и стихотворение е за деца на възраст между 8 и 12, а този за рисунка включва и децата между 4 и 7 години. Конкурсите за приказка и стихотворение ще журира талантливата млада поетеса и автор на книги за деца Димана Йорданова. Конкурсът за рисунка ще бъде оценен от ученици от средните училища по изкуства в гр. Пловдив. Победителите ще бъдат обявени при закриването на фестивала на 31.10.2020, в 11:45 ч. в салона на Държавен куклен театър – Пловдив. След приключване на Месеца на Джани родари, избрани картини от конкурса ще бъдат изложени във фоайето на театъра и ще се предлагат на символична цена за благотворителна кауза. Творбите си предавайте до 26 октомври, включително на касата на Държавен куклен театър – Пловдив, по пощата или на e-mail: pr_pptheatre@abv.bg с тема: „Месец на: Джани Родари за конкурс за … „.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на Държавен куклен театър – Пловдив. Програма на фестивала търсете тук:
https://www.facebook.com/events/343178206927217/.

Източник: Държавен куклен театър Пловдив

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: